Latvijos maisto tradicijos

Latvijos maisto tradicijos

Latvijos maisto tradicijos

Latvijos maisto tradicijos

Latvija – tikras rojus gurmanams: čia galima paragauti tiek tradicinių, tiek šiuolaikinių patiekalų. Latvijoje žmonės mėgsta sočiai ir skaniai pavalgyti, o taip pat tai šalis, kur kertasi Rytai ir Vakarai, Šiaurė ir Pietūs, štai kodėl latvių virtuvė sukaupė visų šalių kulinarines tradicijas, iš kiekvienos šalies paėmusi tai, kas yra geriausia.

Klasikinės Latvijos virtuvės patiekalai yra kaloringi. Įprastomis dienomis latvis lepina save kotletais, įvairiais mėsos ir žuvies patiekalais, kiaulienos šonkauliais, troškintais kopūstais, keptomis bulvėmis su grietine, daržovių salotomis, įvairiomis sriubomis, o kasmetinių senovės švenčių dienomis – t.y. per Velykas, Jonines, Šv. Martyno dieną ir per Kalėdas – latvis grįžta prie protėvių papročių ir tradicinių patiekalų. Šiomis dienomis garbingą vietą užima ruginė duona, baltieji žirneliai, kepta ar troškinta kiauliena, įvairūs daržovių patiekalai, šviežias naminis sūris, žuvis, pyragai, bandelės, sausainiai, saldūs patiekalai iš vietinių vaisių ir uogų su plakta grietinėle, taip pat su malonumu geriamas alus ir saldus naminis vynas.

Ekologiški produktai

Latvijoje daugelis žmonių patys augina produktus, todėl daug kur galima rasti ekologiškos produkcijos. Kiekvienas kaimo gyventojas augina viską, kas jam reikalinga kasdienai, o miestiečiai šių produktų gali įsigyti taip vadinamuose „žaliuosiuose turgeliuose“. Be to, kas antras Rygos gyventojas turi kaime namą. 


Daugiakultūrė virtuvė

Šiuolaikinėje Latvijos virtuvėje galima pastebėti skirtingų kultūrų atspalvių – vokiečių, slavų, Pietų Europos ir netgi Azijos. Iš vokiečių latviai išmoko mėgti bulves, keptą kiaulieną ir svogūnus, gaminti saldžius patiekalus ir rytais gerti cikorijų kavą. O iš slavų latviai pasiskolino įvairių patiekalų receptus. Pavyzdžiui, sriuba, kurios retas restoranas neįtraukia į valgiaraštį: t.y. kopūstų arba šalta sriuba – šiupinys, šventiniai pyragai su įvairiais įdarais, koldūnai, blynai su grietine ir daug raudonų ikrų, vinigretas ir mėsos salotos. Latvijoje yra mėgstama gira, o taip pat ten puikiai moka atskirti gerą degtinę nuo nelabai geros.

Šiuolaikinė virtuvė

Tradicinė latvių virtuvė puikiai atitinka šiuolaikinį principą – ji yra skirtingų tautų ir šalių gastronomijos tradicijų mišiniu, o taip pat orientuota į sezoninius Latvijoje užaugintus ir pagamintus maisto produktus. Latvijoje, kaip Kaukaze, galima pasilepinti skaniu ėrienos šašlyku arba pasigardžiuoti rytietiškais saldumynais. Latvijos restoranai gali nustebinti plačiu ir kokybišku asortimentu – valgiaraštis remiasi klasikinės Europos kulinarijos vertybėmis. Pastaruoju metu vis daugiau atsiranda greito maisto restoranų, kaip antai kebabinės ir picerijos. Ir dar viena tendencija: beveik kiekvieną savaitę duris atveria naujos kavinės – kepyklėlės, kur už prieinamą kainą galima atsigerti kavos ar arbatos, suvalgyti šviežiai iškeptą bandelę, salotų ar kokį nors desertą. Deja Latvijoje ypatingo pripažinimo negavo vegetarų restoranai, tačiau kiekviena restoranas gerbia savo svečių norus – tiesiog įdėmiau valgiaraštyje paieškokite atitinkamo skyriaus.